Ucapan Pengerusi

Ucapan Pengerusi Yayasan

Ucapan Pengerusi Yayasan Antarabangsa Al Madinah

Terdapat banyak cara untuk mengamalkan amalan baik dan ia berbeza antara satu sama lain. Yayasan Antarabangsa Al Madinah telah menggunapakai kaedah sains dan pengetahuan, sebagai aktiviti utama amal. Tujuannya adalah untuk menyumbang untuk membangun dan membina kedua-dua tahap individu dan juga masyarakat. Dari sudut itu, Yayasan telah mengambil berat matlamatnya dalam satu bentuk penyediaan biasiswa, bantuan kepada pelajar-pelajar dan juga sebagai sumbangan kepada struktur kemudahan pendidikan dan menyokong aktiviti-aktiviti pendidikan.

Matlamat ini adalah selaras dengan nilai-nilai murni Islam dimana memupuk kita untuk menghormati dan berkhidmat untuk kemanusiaan dan menggalakkan kita untuk menghulur tangan kepada mereka yang memerlukan. Tambahan pula, Islam mengajak untuk mengamalkan amalan-amalan baik, kebaikan, dan pada masa sama bersatu dan perpaduan sosial yang baik. Islam telah menekankan bahawa antara permintaan yang amat diperlukan pada zaman ini adalah memberi pendidikan yang bagus kepada generasi-generasi muda, sentiasa diingatkan bahawa separuh daripada populasi Islam adalah dibawah umur 18 tahun. Oleh itu, ianya amatlah penting untuk menyebarkan sains dan prinsip-prinsip pengetahuan ekonomi di kalangan masyarakat. Pelaburan untuk manusia sejagat adalah satu perkara yang terbaik; pada hakikatnya ia merupakan pelaburan hakiki kerana mansua sejagat adalah merupakan tunggak utama bagi kehidupan sejagat.

Walaubagaimanapun, perbezaan utama Yayasan ialah kesungguhan dalam menghidupkan prinsip Islam yang disebut sebagai "Al Waqf" melalui penubuhan pelaburan Waqf, samada dari segi bentuk harta atau kewangan. Kami berharap dengan mengambil tindakan-tindakan ini, ia akan membolehkan Yayasan untuk sentiasa berusaha untuk mencapai matlamatnya secara jangka masa panjang. Selain itu, pembelian menara untuk Yayasan adalah mematuhi konsepnya untuk menjadikannya sebagai platform untuk penyebaran ilmu dan sains dalam semua bidang.

Akhir sekali, Yayasan Antarabangsa Al Madinah ingin menyampaikan rasa syukur kepada kerajaan Malaysia dan seluruh penduduknya sebagai tuan rumah Yayasan. Saya juga ingin mengucapkan rasa terima kasih kepada sesiapa yang telah membantu dalam penubuhan Yayasan Antarabangsa Al Madinah. Saya juga ingin menggalakkan individu-individu, institusi-institusi dan pemimpin-pemimpin masyarakat untuk menyumbang demi kepentingan umat Islam dari pelbagai bentuk sokongan moral dan barangan seperti sumbangan pada Wakaf; derma langsung, penyertaan, keahlian dan perundingan untuk mendapat ganjaran daripada Allah S.W.T.

Dr.Ahmad A Al-Sheha

Pengerusi Yayasan Antarabangsa Al Madinah

P/S : Ucapan di atas merupakan ucapan yang telah diterjemah.


STYLE SWITCHER

12 Predefined Color Skins Top Bar Color Layout Style Patterns for Boxed Version

BAHASA PILIHAN

MELAYU ENGLISH ARABIC

KAKITANGAN

DAFTAR MASUK WEBMAIL